Call Now for more information 24/7:

+357 25 200 000

+357 25 200 000

AAμέγεθος κειμένου:

Το Νευροχειρουργικό Τμήμα του Mediterranean Hospital of Cyprus αποτελείται από ομάδα νευροχειρουργών με εμπειρία η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των Νευροχειρουργικών παθήσεων. Με το σύγχρονο εξοπλισμό του νοσοκομείου και με την πείρα των ιατρών εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες χειρουργικές θεραπείες των Νευρολογικών παθήσεων. Η νευροχειρουργική ομάδα αποτελείται από Νευροχειρουργούς οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος όπως όγκοι του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όγκοι της βάσης του κρανίου, αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου, λειτουργική νευροχειρουργική, χειρουργική της υπόφυσης και παιδιατρική νευροχειρουργική.

Το Νευροχειρουργικό τμήμα του Mediterranean Hospital of Cyprus βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με διακεκριμένα Νευροχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, συνεχούς εκπαίδευσης και διεκπεραίωσης δύσκολων και πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι Νευροχειρουργοί του Νοσοκομείου συμμετέχουν σε πολλές κλινικές μελέτες σε συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό οι οποίες στοχεύουν στην ανεύρεση καινούργιων μεθόδων θεραπείας των Νευρολογικών παθήσεων.

 

Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

Το τμήμα αντιμετώπισης παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από νευροχειρουργούς και ορθοπεδικούς εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, με την άμεση συνεργασία εξειδικευμένων αναισθησιολόγων και ειδικών ιατρών για την αντιμετώπιση του πόνου.

Στο Mediterranean Hospital of Cyprus υπάρχει άριστη εμπειρία σε όλο το φάσμα των παθήσεων σπονδυλικής στήλης η οποία διασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα από τη διάγνωση και θεραπεία μέχρι τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

 

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Περιλαμβάνει τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων με εξειδικευμένα εργαλεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, στένωση, εκφύλιση μεσοσπονδύλιων δίσκων και σπονδυλολίσθηση τα οποία χρειάζονται σπονδυλοδεσία και εμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με πολύ μικρές τομές και με τη βοήθεια μικροσκοπίου, ενδοσκοπίου και διεγχειρητικών ακτινογραφιών.

 

Εκφυλιστικές Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης

Μετά την ηλικία των 35-40 όλα τα άτομα αρχίζουν να υφίστανται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη. Οι δομές της σπονδυλικής στήλης οι οποίες εκφυλίζονται είναι κυρίως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι αποφυσιακές αρθρώσεις και οι συνδέσμοι. Συχνά, ασθενείς με πολύ προχωρημένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις υποφέρουν από πόνο, κυρίως στη μέση ο οποίος περιορίζει την κινητικότητα και μειώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Οι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η αρθρίτιδα των αποφυσιακών αρθρώσεων και η σπονδυλολίσθηση είναι συχνές αιτίες οσφυαλγίας, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η αιτιολογία αυτών των καταστάσεων πιστεύεται πως είναι η φλεγμονή στα δισκικά διαστήματα, στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα ποικίλουν, συνήθως όμως περιλαμβάνουν πόνο στη μέση ή στον αυχένα μερικές φορές με αντανάκλαση στα χέρια ή στα πόδια, αιμωδίες, δυσαισθησίες ή και ακόμα αδυναμία σε ένα από τα άκρα.

Αρχικά η θεραπεία αυτών των καταστάσεων είναι συντηρητική με φάρμακα (κυρίως αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα) και φυσιοθεραπεία. Σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η συντηρητική αγωγή δεν έχει βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε ένα διάστημα 5-8 εβδομάδων, καθώς και στις περιπτώσεις επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εμφάνισης ενός καινούργιου και προοδευτικά επιδεινούμενου νευρολογικού ελλείμματος (αδυναμία σε χέρι ή πόδι) τότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση της παθολογικής κατάστασης. Συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή αποτελούν τον ανεξέλεγκτο πόνο, δυσκολία και αδυναμία κατά τη βάδιση, δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών εργασιών με τα χέρια (π.χ. κούμπωμα κουμπιών), διαταραχές στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου (συχνοουρία, απώλεια ούρων και έπειξη προς ούρηση) και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

 

Σπονδυλικές Δυσμορφίες (spinal deformity)

Οι δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή οι ανωμαλίες στις καμπές της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο, περιορισμό στην κινητικότητα και νευρολογικά προβλήματα. Οι ειδικοί χειρουργοί σπονδυλικής στήλης οι οποίοι ασχολούνται με προβλήματα σπονδυλικής δυσμορφίας, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον πόνο και τα νευρολογικά συμπτώματα.

Οι σπονδυλικές δυσμορφίες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη γέννηση αλλά και πιο μετά με την αύξηση της ηλικίας και μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη, μεταβολικές νόσους, τραύμα και άλλες καταστάσεις. Η συχνότητα τους στον πληθυσμό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι συχνότερες μορφές δυσμορφίας της σπονδυλικής στήλης είναι η κύφωση, η σκολίωση και η λόρδωση.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος, δυσκολία στη βάδιση και την ορθοστασία, απώλεια ισορροπίας, και μια ορατή δυσμορφία και ανωμαλία στην πλάτη.

Σε ήπιες μορφές σπονδυλικής δυσπλασία και όταν δεν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, τη χρήση νάρθηκα και τη φυσιοθεραπεία. Σοβαρότερες μορφές με έντονη συμπτωματολογία καθώς και ανθεκτικές στη συντηρητική αγωγή συνήθως χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Όγκοι της Σπονδυλικής Στήλης

Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: ενδομυελικοί όγκοι, ενδοσκληρίδιοι εξωμυελικοί και εξωσκληρίδιοι όγκοι.

Ενδομυελικοί όγκοι εμφανίζονται μέσα στον νωτιαίο μυελό και μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι συχνότερες μορφές είναι το επενδύμωμα, το αστροκύτωμα και το αγγειοβλάστωμα.

Εξωμυελικοί όγκοι εντοπίζονται έξω από τον νωτιαίο μυελό αλλά μέσα στην σκληρή μήνιγγα (εξωτερικό κάλυμμα του μυελού) και συνήθως πιέζουν από έξω το μυελό. Οι πιο συχνοί τύποι είναι το μηνιγγίωμα και το νευρίνωμα.

Εξωσκληρίδιοι όγκοι σχηματίζονται εκτός της σκληρής μήνιγγας, από τους παρακείμενους ιστούς (π χ σπόνδυλοι) και πιέζουν την μήνιγγα και το νωτιαίο μυελό. Οι μεταστάσεις στην σπονδυλική στήλη σχεδόν πάντα είναι εξωσκληρίδιες και εντοπίζονται στους σπονδύλους και στον επισκληρίδιο χώρο .

Τα συχνότερα συμπτώματα των όγκων της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν: τοπικό πόνο, δυσκολία στη βάδιση και απώλεια ισορροπίας, αδυναμία στα χέρια και στα πόδια και διαταραχές στην διούρηση και στις κενώσεις.

Οι εξωμυελικοί όγκοι συνήθως πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Κύριος στόχος είναι η πλήρης εξαίρεση τους χωρίς την πρόκληση νευρολογικής βλάβης, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα υποτροπής ή και διασποράς τους. Για πολλούς όγκους η πλήρης αφαίρεση τους είναι εφικτή διότι έχουν σαφή όρια από τον παρακείμενο νευρικό ιστό και για άλλους η πλήρης εξαίρεση είναι δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μερική εξαίρεση του όγκου και το υπόλειμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακτινοβολία (SRS, Gamma Knife).

Τα χειρουργεία για αφαίρεση όγκων της σπονδυλικής στήλης απαιτεί εξειδικευμένους Νευροχειρουργούς και γίνεται πάντα με Νευροφυσιολογική παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως η οποία γίνεται από έμπειρους Νευρολόγους-Νευροφυσιολόγους.

 

Λοιμώξεις και Τραύμα της Σπονδυλικής Στήλης

Οι λοιμώξεις και το τραύμα της σπονδυλικής στήλης αποτελούν οξείες καταστάσεις οι οποίες απαιτούν την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση για την αποφυγή μη αναστρέψιμης νευρολογικής βλάβης.

Οι λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης είναι κυρίως η σπονδυλίτιδα (οστεομυελίτιδα των σπονδύλων), η δισκίτιδα και το επισκληρίδιο απόστημα. Μπορεί να προκληθούν από βακτήρια ή μύκητες και εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με προδιαθεσικές καταστάσεις όπως είναι ο υποσιτισμός, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο αλκοολισμός. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων της σπονδυλικής στήλης είναι μη ειδικά και τα συνηθέστερα είναι πυρετός με ρίγη και πόνος εντοπισμένος στην πλάτη ή τον αυχένα. Οι λοιμώξεις απαιτούν πάντα την μακροχρόνια ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και πολύ συχνά χειρουργική επέμβαση για καθαρισμό και παροχέτευση του αποστήματος και των καταστραμμένων από τη λοίμωξη ιστών αλλά
και για σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Εάν μια λοίμωξη έχει προκαλέσει δυσμορφία τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για διόρθωση και για αποκατάσταση της σωστής ανατομίας και ισορροπίας του άξονα της σπονδυλικής στήλης.

Το τραύμα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και προοδευτικά επιδεινούμενη βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή στις νευρικές ρίζες για αυτό το λόγο η αναγνώριση και η αντιμετώπιση τους πρέπει να ξεκινά άμεσα με την άφιξη του ασθενούς στο νοσοκομείο. Η Νευροχειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει μη επεμβατικά μέσα όπως είναι η τοποθέτηση κολάρου, νάρθηκα η έλξης ή χειρουργική επέμβαση για ανάταξη και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

 

Σχετικοί Ιατροί

No items found.

Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε πετύχει ποσοστό 97.30% ικανοποίησης των ασθενών και επισκεπτών μας για το έτος 2017, τιμητική βαθμολογία που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που μας εμπνέουν να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς.

Διοικητική Ομάδα

medi heart cente