Call Now for more information 24/7:

+357 25 200 000

+357 25 200 000

AAμέγεθος κειμένου:

Η Θωρακοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον θώρακα, δηλαδή την καρδιά, τους πνεύμονες, το μεσοθωράκιο (χώρος στη μεσότητα του θώρακα που περιλαμβάνει εκτός από λεμφαδένες, μεγάλα αγγεία και όργανα, όπως ο θύμος αδένας), τον υπεζοκότα (μια μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες και το τοίχωμα), τις πλευρές και τους μυς καθώς και το διάφραγμα - έναν μεγάλο μυ που εξυπηρετεί στην αναπνοή και που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά.

Όλα τα παραπάνω όργανα και οι χειρουργικές παθήσεις, αποτελούν αντικείμενο της Θωρακοχειρουργικής, λόγω της τεράστιας εξειδίκευσης και των νέων τεχνικών που συνεχώς ανακαλύπτονται και καθιστούν αδύνατη την ενασχόληση ενός Καρδιο-Θωρακο-Χειρουργού με τα πάντα.
Έτσι λοιπόν, στα πλείστα ιατρικώς αναπτυγμένα μέρη του κόσμου, η Θωρακοχειρουργική πλέον έχει αποσπαστεί από την Καρδιοχειρουργική και αποτελεί ξέχωρη ειδικότητα.

Ο Θωρακοχειρουργός σήμερα ασχολείται με τις συγγενείς, τις καλοήθεις και τις κακοήθεις παθήσεις των οργάνων του θώρακα και ο ρόλος του μπορεί να είναι είτε διαγνωστικός (βιοψίες των παραπάνω οργάνων), θεραπευτικός (αντιμετώπιση επιβεβαιωμένων παθήσεων) είτε παρηγορικός (βοηθώντας στην αύξηση του χρόνου και της ποιότητας της ζωής των τελικού σταδίου ασθενών).

Το αντικείμενο της Θωρακοχειρουργικής λοιπόν είναι ανεξάντλητο και χρειάστηκαν πολλές ώρες να διαβαστούν οι χιλιάδες βιβλία και δημοσιευμένες έρευνες που αναφέρονται στην ειδικότητα και ακόμη περισσότερες στις χειρουργικές αίθουσες όπου ο Θωρακοχειρουργός εκπαιδεύτηκε να χειρουργεί με ασφάλεια επί των πιο σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών.

Οι αρίθμηση και αναφορά των παθήσεων που αφορούν τη Θωρακοχειρουργική είναι περιττή και δεν αποτελεί στόχο του παρόντος κειμένου.

Επιγραμματικά μόνο, αναφέρονται οι συχνότερες και κυριότερες καταστάσεις που χρήζουν θωρακοχειρουργικής αντιμετώπισης, με τον καρκίνο στον πνεύμονα (πρωτοπαθή και μεταστατικό) να αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο σήμερα.

Οι νεοπλασίες του μεσοθωρακίου (τερατώματα, θυμώματα, λεμφώματα, κλπ), του υπεζοκότα (μεσοθηλίωμα), των πλευρών (σάρκωμα), αλλά και καλοήθεις παθήσεις όπως ο πνευμοθώρακας, το εμπύημα, οι δυσμορφίες των πλευρών και του στέρνου, οι διαφραγματοκήλες αποτελούν πάνω από το 95% της ενασχόλησης ενός Θωρακοχειρουργού σήμερα .

Η ανάγκη για καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον ασθενή οδήγησε σε μια μεγάλη εξειδίκευση που τελικά άλλαξε τελείως την εικόνα σήμερα με αυτό που ήταν πριν από 10-15 χρόνια.

Σήμερα, η χρήση κάμερας για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων από τις παραπάνω παθήσεις αποτελεί πραγματικότητα και η αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων καταστάσεων Θωρακοσκοπικά είναι καθημερινή πρακτική για όσους επένδυσαν στην τεχνολογία και δεν έμειναν στο ξεπερασμένο παρελθόν.

Επιπλέον, η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος προοιωνίζοντας το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια κυρίως όταν το κόστος των επεμβάσεων γίνει πιο προσιτό.

Φυσικά σε όλα αυτά ο Θωρακοχειρουργός δεν είναι ποτέ μόνος αλλά ένα από τα γρανάζια σε μια αλυσίδα που περιλαμβάνει ένα αριθμό ειδικών στον τομέα τους όπως: πνευμονολόγους, ογκολόγους, παθολόγους, ακτινολόγους και παθολογοανατόμους που όλοι μαζί συνεργάζονται για την επίτευξη του κοινού σκοπού που δεν είναι άλλος από την πλήρη ίαση των ασθενών.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι σήμερα ακόμη και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλήρως ιάσιμος αν ανιχνευτεί γρήγορα και αντιμετωπιστεί σωστά.

Ζητήστε Πληροφορίες
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λάβετε πληροφορίες για την θεραπεία που σας ενδιαφέρει:


Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input


Invalid Input
Το Mediterranean Hospital of Cyprus είναι το πρώτο Νοσοκομείο με πλήρη συμμετοχή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Απασχολεί πέραν των 15 προσωπικούς ιατρούς Ενηλίκων και Παιδιών και επιπλέον 100 Ιατρούς όλων των Ειδικοτήτων.

medi heart cente