Call Now for more information 24/7:

+357 25 200 000

AAText Size:

«Κέντρο Προηγμένης και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων -  Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας»

Διευθυντής: Δρ. Πέτρου Αθανάσιος, MD, MSc(HPB), PhD

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Mediterranean Hospital of Cyprus, συνεχίζοντας να καινοτομεί και να  επενδύει σε εξειδικευμένα τμήματα ιατρικής, πρωτοπορεί με την επιτυχή λειτουργεία του Τμήματος Προηγμένης και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας από τον Νοέμβριο του 2020.

Το Mediterranean Hospital of Cyprus, προσηλωμένο στο όραμά του για προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και ακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής, συνεχίζει να πρωτοπορεί και στη θεραπεία δύσκολα αντιμετωπίσιμων μορφών καρκίνου, όπως οι κακοήθεις νεοπλασίες του Ήπατος και του Παγκρέατος, των Σαρκωμάτων και του Πεπτικού Συστήματος.

Το τμήμα λειτουργεί υπό την Διεύθυνση του Εξειδικευμένου Χειρουργού Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας, Δρ. Αθανάσιος Πέτρου. Οι ειδικοί και οι εξειδικευμένοι χειρουργοί  του κέντρου και με την ανεκτίμητη αρωγή Επιστημονικών Συνεργατών άλλων ειδικοτήτων όπως των Υπευθύνων Ανάπτυξης και Διοίκησης του Mediterranean Hospital of Cyprus, αποτελούν την εγγύηση για την επιστημονική αρτιότητα του τμήματος.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Βασιζόμενοι τόσο στην μακρόχρονη χειρουργική εμπειρία που τα μέλη μας απέκτησαν ως επικεφαλής ειδικών τμημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό, όσο και την επιστημονικά άρτια εκπαίδευση η όποια αποκτήθηκε σε κορυφαία κέντρα της Ευρώπης, είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσομε ότι μαζί με την εξειδικευμένη ομάδα μας παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες έτσι ώστε προβλήματα του Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος και της ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ να προσεγγίζονται διαγνωστικά και να θεραπεύονται ανάλογα, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και με τον επιστημονικά αρτιότερο τρόπο και τεχνολογίες αιχμής.

Στο Mediterranean Hospital of Cyprus, στα πλαίσια των πολύθεματικών ομάδων, η εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα συνεργάζεται προς όφελος του ασθενούς με αναγνωρισμένους παθολόγους ογκολόγους, ειδικούς παθολόγους, γαστρεντερολόγους, ακτινολόγους, παθολογοανατόμους κτλ. Στόχος μας είναι ο ασθενής να απολαμβάνει με ασφάλεια την ενδεικνυόμενη θεραπεία βάση των διεθνών οδηγιών και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπείες που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν μόνο από εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και η «STATE OF ART» χειρουργική, να αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα στο Mediterranean Hospital of Cyprus.

Ως πρωτοπόρο και ένα από τα πλέον οργανωμένα κέντρα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, το “Τμήμα Προηγμένης και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας”, είναι σε θέση πλέον να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους κόλπους ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου με ολοκληρωμένες παροχές. Στο Mediterranean Hospital of Cyprus η υποστήριξη της Χειρουργικής Ογκολογίας με υπηρεσίες και τμήματα όπως το Ογκολογικό Κέντρο και η 24ωρη κάλυψη από ειδικό εντατικολόγο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ακτινολογικό Τμήμα και Επεμβατικό Ακτινολόγο, Ειδικό Γαστρεντερολόγο και Επεμβατικό Ενδοσκοπικό Τμήμα, Καρδιολογική Κλινική, Αιμοδυναμικό εργαστήριο, Ουρολογική και Γυναικολογική στελέχωση, κτλ, μας δίνουν την δυνατότητα ώστε προβλήματα της Χειρουργικής του Καρκίνου να προσεγγίζονται διαγνωστικά  και να θεραπεύονται ανάλογα με την μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, σκοπός του Mediterranean Hospital of Cyprus, έχοντας στους κόλπους του μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Ρομποτική και Λαπαροσκοπική προσπέλαση) είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες του και να εξασφαλίσει στους ασθενείς μας το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, το μηδενικός μετεγχειρητικό πόνο, τη ταχεία κινητοποίηση και ανάρρωση, σε συνδυασμό πάντα με το εξασφαλισμένα μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εξειδίκευση και εξατομίκευση στη διαγνωστική προσέγγιση, Χειρουργική θεραπεία & παρακολούθηση και στη μη χειρουργική διαχείριση‎.
‎ ‎

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ADVANCED LAPAROSCOPIC Hepato-Pancreatico-Biliary (HPB)

Η ελάχιστα επεμβατική/λαπαροσκοπική χειρουργική στη υπηρεσία της προηγμένης Χειρουργικής του Ήπατος, των Χοληφόρων, του Παγκρέατος. Ως εξειδικευμένη ομάδα με μέλημα την ασφάλεια και την ποιότητα στην χειρουργική οργανώσαμε το αρτιότερο σε επίπεδο εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, στην Κύπρο. Ένα κέντρο αναφοράς με γνώμονα και επίκεντρο τον «άνθρωπο».  Η ομάδα μου στους κόλπους του Mediterranean Hospital of Cyprus, δομημένου με τα υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια σε επίπεδο εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και επιστημονικής οργάνωσης, προσφέρουμε στους ασθενείς μας την δυνατότητα να θεραπευτούν λαπαροσκοπικά  εξασφαλίζοντας τη μικρότερη δυνατή τομή με επιπρόσθετα οφέλη την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών, τη σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ογκολογικό αποτέλεσμα σε μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη ανάρρωση, ταχύτατη επαναφορά στις δραστηριότητες και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ NanoknifeIRE

CENTER OF NanoknifeIRE SURGERY

Η καινοτομία στην αντιμετώπιση ανεγχείρητων όγκων από την πρωτοπόρο ομάδα με την μεγαλύτερη εμπειρία. Η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας έχει επιφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα θεραπεύοντας ή αυξάνοντας το χρόνο επιβίωσης στο διπλάσιο ακόμη και το τριπλάσιο παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Στα πλαίσια της εξειδικευμένης ομάδας μας, χρόνος εφαρμογής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά σύντομος και ασφαλής. Ο συνδυασμός της μεθόδου NanoKnife/IRE με χημειοθεραπεία έχει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την αύξηση του συνολικού προσδόκιμου ζωής του ασθενούς.

Την θεραπεία NanoKnife/IRE την εφαρμόζουμε στις ακόλουθες ογκολογικές παθήσεις:

 • Καρκίνος του παγκρέατος
 • Ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου ή άλλες κακοήθειες
 • Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλοι πρωτοπαθείς όγκοι του ήπατος
 • Όγκοι των χοληφόρων
 • Ενδοπεριτοναϊκοί όγκοι

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ και ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ

Με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενούς, με στήριγμα την εκπαίδευσή μας και με εχέγγυο τα αποτελέσματά μας, έχουμε στόχο μας στο άμεσο μέλλον να τοποθετήσουμε το Mediterranean Hospital of Cyprus μεταξύ των προορισμών παροχής υψηλής ιατρικής περίθαλψης. Η ομάδα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής χρησιμοποιώντας το  Ρομποτικό Σύστημα daVinci, θα έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε με ακρίβεια, επιδεξιότητα, ευκρίνεια και έλεγχο. Και να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια υψηλής δυσκολίας χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Μικροεπεμβατικής Ρομποτικής Χειρουργικής ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ και Χειρουργικής Ογκολογίας:

 • Ασφάλεια στο ογκολογικό αποτέλεσμα
 • Ανεπαίσθητες χειρουργικές ουλές, βέλτιστα αισθητικά αποτελέσματα
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, Βραχεία Νοσηλεία και Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης
 • Ελάχιστη ή και μηδαμινή απώλεια αίματος και Λιγότερες επιπλοκές
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ελάχιστος κίνδυνος λοιμώξεων
 • Δυνατότητα εφαρμογής σε υπέρβαρους ασθενείς

 

Μονάδα Eνδοπεριτοναϊκής Kαρκινωμάτωσης και HIPEC

CENTER OF CYTOREDUCTIVE SURGERY & HIPEC

Η εξειδικευμένη μας ομάδα στην εφαρμογή της μεθόδου της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και Υπέρθερμης Διεγχειρητικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας (HIPEC) προσφέρει προοπτικές θεραπείας για τους ασθενείς με πρωτοπαθή και μεταστατική περιτοναϊκή νόσο.

Η πρωτοποριακή μέθοδος HIPEC, προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς καρκίνου του περιτόναιου, καθώς και του μεταστατικού καρκίνου της περιτοναϊκής κοιλότητας, κυρίως από όγκους του παχέος εντέρου και γυναικολογικούς καρκίνους.

Η μέθοδος εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής από την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα Χειρουργικής Ογκολογίας στο American Medical Center με ειδίκευση και διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο. Η θεραπευτική τεχνική συνίσταται στην πλήρη χειρουργική αφαίρεση της ορατής καρκινικής νόσου (χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, στις κορυφαίες εγκαταστάσεις) και εν συνέχεια τον πλήρη καθαρισμό της μικροσκοπικής (μη ορατής) νόσου με καταστροφή των καρκινικών κυττάρων δια της μεθόδου HIPEC.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ και ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Χειρουργική νεοπλασμάτων στομάχου και του οισοφάγου με εξατομίκευση στην προσπέλαση (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) το είδος της γαστρεκτομής (ολική, υφολική, μερική γαστρεκτομή) όπως και στο είδος και την έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού (D1, D2 λεμφαδενικός καθαρισμός 2 ή 3 επιπέδων) σύμφωνα με τις ενδείξεις των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και των συστάσεων του Ογκολογικού Συμβουλίου.

Χειρουργική Λεπτού και Παχέος Εντέρου για κακοήθη και καλοήθη νεοπλάσματα του κατωτέρου πεπτικού συστήματος, όπως και δυνητικά προκαρκινικές εξεργασίες αυτού. Στα πλαίσια της ομάδας Χειρουργικής Ογκολογίας του Mediterranean Hospital of Cyprus, χειρουργικές επεμβάσεις κάθε τύπου και έκτασης, πραγματοποιούνται με ασφάλεια και με την μέθοδο που επιβάλουν οι ενδείξεις της σύγχρονης χειρουργικής πραγματικότητας παγκοσμίως.

Η ομάδα της Χειρουργικής Ογκολογίας του Mediterranean Hospital of Cyprus με εφαλτήριο τόσο την άρτια εκπαίδευση της σε κέντρα του εξωτερικού όπως και την μεγαλύτερη εμπειρία στον Κυπριακό χώρο, είναι σε θέση να προσδώσουν στον ασθενή μας ολιστική και εξατομικευμένη θεραπεία. Με αρωγό την εξειδίκευσή μας και την στελέχωση από  έμπειρες ειδικές ομάδες άλλων ειδικοτήτων και στα πλαίσια ενός άρτια οργανωμένου τριτοβάθμιου νοσοκομείου, μεριμνά μας είναι πάντα το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο και με επίκεντρο τον συνάνθρωπο.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Παθήσεις του Ήπατος:‎
‎Καρκίνος του ήπατος‎

 • ‎Μεταστατικός καρκίνος του ήπατος (από: Μεταστάσεις του παχέος εντέρου, νευροενδοκρινείς όγκοι , σάρκωμα, μαστού, GIST, μελάνωμα, γυναικολογικές κακοήθειες κ.λπ.)‎
 • ‎Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος (HCC/ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, χολανγειοκαρκίνωμα, ηπατοβλάστωμα κ.λπ.)‎

‎Καλοήθεις όγκοι/αλλοιώσεις του ήπατος (αδενώματα, FNH, εχινόκοκκος κύστη κ.λπ.)‎

‎Ηπατικές κύστεις (καλοήθεις, νεοπλασματικές κ.λπ.)‎

 • ‎Λιπώδης διήθηση ήπατος, Ιογενής ηπατίτιδα: ηπατίτιδα Β‎/C‎, Κίρρωση‎, Πυλαία υπέρταση

‎Παθήσεις των Χοληφόρων:‎
‎ ‎Καλοήθης‎ παθήσεις

 • ‎Χολολιθίαση, Χοληδοχολιθίαση, Σύνδρομο Mirizzi, Οξεία χολοκυστίτιδα‎, Χολαγγειίτιδα‎, Χοληδοχολιθίαση, Αποφρακτικός ίκτερος (οποιοσδήποτε αιτιολογίας)‎, Τραυματισμός χοληφόρων (ιατρογενής, τραυματικής αιτιολογίας, κ.λπ.)‎, Στένωση χοληφόρων, Δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi‎

Κακοήθης παθήσεις

 • ‎Όγκοι του χοληδόχου πόρου (π.χ. χολαγγειοκαρκίνωμα)‎, Απόφραξη χοληδόχου πόρου λόγω περιληκυθικού καρκινώματος

Παθήσεις του Παγκρεάτος

 • ‎Οξεία παγκρεατίτιδα‎, Χρόνια παγκρεατίτιδα, Παγκρεατικές Κύστεις‎, Παγκρεατικοί όγκοι‎, IPMN, Τραυματισμός παγκρέατος, Αδενώματα δωδεκαδακτύλου, Όγκος δωδεκαδακτύλου‎, Στένωση δωδεκαδακτύλου, Τραυματισμός δωδεκαδακτύλου(ιατρογενής ή μετά από τραύμα)

‎ Χειρουργικές Θεραπευτικές Επεμβάσεις‎:
‎ ‎
‎ Χειρουργική Παγκρέατος:‎

 • ‎Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (εγχείρηση Whipples,ή Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή με διατήρηση του πυλωρού), με τυπική/ή εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή‎
 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/ανοικτή περιφερική παγκρεατεκτομή‎
 • ‎Ολική/Κεντρική Παγκρεατεκτομή
 • ‎Εκτομή παγκρέατος με διατήρηση σπληνός (Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή)‎
 • ‎Εκτομή νεκρωμάτων παγκρεάτος (για νεκρωτική παγκρεατίτιδα)‎
 • ‎Ελάχιστα επεμβατικά εκτομή νεκρωμάτων παγκρέατος‎
 • ‎Θεραπεία για χρόνια παγκρεατίτιδα (εγχείρηση Beger, εγχείρηση Frey)‎
 • ‎Ανακουφιστική χειρουργική επέμβαση για μη χειρουργήσιμους όγκους παγκρέατος‎
 • ‎Nanoknife ablation ‎για τοπίκα προχωρημένους ή/και οριακά εξαιρέσιμους όγκους
 • ‎Εκπυρήνιση παγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων‎
 • ‎Λαπαροσκοπική/Ανοικτή βιοψία παγκρέατος‎
 • ‎Διερευνητική/Λαπαροσκόπηση Σταδιοποίσης (με/χωρίς περιτοναϊκή πλύση/κυτταρολογία)‎
 • ‎Ampulectomy (εκτομή του φύματος Vater)
 • ‎Εκτομή δωδεκαδακτύλου με διαφύλαξη παγκρέατος
 • ‎Μερική Δωδεκαδακτυλεκτομή
 • ‎Δωδεκαδακτυλοτομή και εκτομή όγκων δωδεκαδακτύλου

‎Χειρουργική Ήπατος:‎

 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή, Δεξιά/Αριστερή ηπατεκτομή‎
 • Εκτεταμένη Ήπατεκτομή
 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή, Σύγχρονη ηπατεκτομή (με ταυτόχρονη εκτομή πρωτοπαθούς όγκου που εντοπίζεται σε άλλο όργανο)
 • ‎Ηπατεκτομή δύο σταδίων‎
 • ‎Ηπατεκτομή ALPPS‎
 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή Βιοψία ήπατος  και υπέρηχος ήπατος‎
 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτό ablation ήπατος (Microwave, RFA)
 • ‎Nanoknife για υψηλού κινδύνου, τοπικά προχωρημένους  ή/και οριακά εξαιρέσιμους όγκους‎
 • ‎Ηπατεκτομή ή περικυστεκτομή εχινόκοκκου κύστης ήπατος
 • ‎Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή εκτομή κύστης του ήπατος‎
 • ‎Διαχείριση ηπατικού τραύματος
 • Παροχέτευση αποστήματος ήπατος‎

Χοληφόρα:‎

 • ‎Ανακατασκευή χοληφόρων (ιατρογενής ή άλλη μετατραυματική κάκωση κ.λπ.)‎
 • ‎Ανακατασκευή (re-do) των χολοπεπτικών αναστομώσεων
 • ‎Διερεύνηση χοληδόχου πόρου (Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή)‎
 • ‎Διεγχειρητική χολαγγειογραφία (Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή)‎
 • ‎Χειρουργική θεραπεία συνδρόμου Mirizzi‎, Sump‎, κτλ
 • ‎Χολοκυστεκτομές σε επιπλεγμένα περιστατικά (Ρομποτική/Λαπαροσκοπική/Ανοικτή)‎