Call Now for more information 24/7:

+357 25 200 000

+357 25 200 000

AAμέγεθος κειμένου:

Δρ. Μαρία Τσιτσκάρη Ακτινολόγος, Επεμβατικός Ακτινολόγος, Mediterranean Hospital of Cyprus, MHOC

Ο θερμοκαυτηριασμός των θυρεοειδικών όζων αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη θεραπεία καλοήθων θυρεοειδικών όζων.

Είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να συρρικνώσει τους όζους. Χρησιμοποιούμε μία ειδική βελόνα διαμέτρου 2-3χιλ, η οποία εισέρχεται εντός του θυρεοειδικού όζου υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Όταν η βελόνα είναι στην περιοχή-στόχο, την ενεργοποιούμε  και αμέσως θερμαίνει την περιοχή γύρω από το τελικό άκρο της καυτηριάζοντας το θυρεοειδικό ιστό, σε μία περιοχή διαμέτρου 5-10χιλ. Η βελόνα μετακινείται σταδιακά σε ολόκληρο τον όζο, ώστε να καυτηριαστεί το 100% του όγκου του. Στόχος είναι η επίτευξη νέκρωσης  όλων των κυττάρων του όζου χωρίς να επηρεαστεί ο υγιής θυρεοειδής. Ο νεκρωμένος όζος συρρικνώνεται δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Κατά μέσο όρο το Thyroid RFA συρρικνώνει τους συμπαγείς θυρεοειδικούς όζους κατά 80%. Κάποιες φορές, οι όζοι εξαφανίζονται τελείως.

Σχεδόν όλοι/ες οι ασθενείς νιώθουν δραματική βελτίωση των συμπτωμάτων τους, με πλήρη ή σχεδόν πλήρη υποχώρηση των πιεστικών συμπτωμάτων και/ή κοσμητικών ανησυχιών τους. Σημαντικά περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς θα έχουν καλό αποτέλεσμα με μόνο μία επέμβαση. Κάποιοι ασθενείς με πολύ μεγάλους όζους μπορεί να χρειαστούν περισσότερες επεμβάσεις, για να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα και να αποφύγουν ενδεχόμενη υποτροπή στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα του καυτηριασμού με ραδιοσυχνότητες δεν εμφανίζονται άμεσα. Παρατηρείται σημαντικού βαθμού ελάττωση του όγκου του όζου εντός ενός μηνός από την επέμβαση, αλλά οι όζοι συνεχίζουν να συρρικνώνονται σταδιακά έως και ένα χρόνο μετά τον καυτηριασμό.

Τα κύρια οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι ότι:

 1. Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που δεν δημιουργεί ουλή
 2. Η ανάρρωση του ασθενή είναι άμεση, σε μερικές ώρες
 3. Πολύ μικρότερο ρίσκο επιπλοκών έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης
 4. Δεν χρήζει γενικής αναισθησίας
 5. Σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες υποθυρεοειδισμού μετά την επέμβαση (<1%)

Ενδείξεις καυτηριασμού με ραδιοσυχνότητες

Το Thyroid RFA ενδείκνυται για καλοήθεις όζους θυρεοειδούς οι οποίοι:

-προκαλούν συμπιεστικά συμπτώματα (δυσκολία στην κατάποση, αλλαγές στη φωνή, δύσπνοια, αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, κλπ.)

-είναι τοξικοί (έχουν υπερπαραγωγή θυρορμόνης), προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό

-είναι ορατοί και προκαλούν κοσμητικές ανησυχίες

-σχηματίζουν μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες

-έχει προταθεί από έναν ιατρό η χειρουργική αφαίρεσή τους, και υπάρχει αντένδειξη για το χειρουργείο ή ο/η ασθενής θα ήθελε να αποφύγει το χειρουργείο

Πιθανές επιπλοκές της επέμβασης:

Ο πόνος κατά τη διάρκεια τη επέμβασης είναι συνήθως ελάχιστος και παρατηρείται μόνο όταν παρέχεται θερμική ενέργεια στον όζο για λίγα δευτερόλεπτα. Άλλες επιπλοκές ελάσσονος σημασίας είναι πολύ ασυνήθεις, και περιλαμβάνουν τη ναυτία, τον έμετο, ήπια εγκαύματα στο δέρμα (τα οποία θεραπεύονται πλήρως με την πάροδο των ημερών), παρασυμπαθητική αντίδραση (πχ παροδική βραδυκαρδία ή αίσθηση λιποθυμικής τάσης), πυρετός.

Πιθανές σοβαρές επιπλοκές του θερμοκαυτηριασμού θυρεοειδικών όζων με ραδιοσυχνότητες, και η συχνότητα αυτών των επιπλοκών, με βάση την πιο πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση από δεδομένα χιλιάδων ασθενών :

 • Προσωρινό βράγχος φωνής: 0.94%
 • Μόνιμο βράγχος φωνής: λιγότερο από 0.17%
 • Ρήξη όζου: 0.17% (συνήθως η θεραπεία της ρήξης είναι συντηρητική, και σπάνια

   απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση)

 • Αιμάτωμα: σπάνιο, συνήθως εξαφανίζεται εντός 1-2 εβδομάδων
 • Υποθυρεοειδισμός: εξαιρετικά σπάνιος
 • Βλάβη άλλου νεύρου: εξαιρετικά σπάνια
 • Μόλυνση/απόστημα: εξαιρετικά σπάνια

• Επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή: δεν έχει αναφερθεί ποτέ καμία τέτοια επιπλοκή

 

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο (+357) 25200260
Φαξ (+357) 25200224
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.